Category: INTERVJU

MARINA GENČIĆ:KLADOVO TREBA DA ŽIVI OD TURIZMA

Tridesetdvogodišnja Marina Genčić, srtukovni ekonomista, iako jedna od najmlađih odbornika u Skupštini opštine Kladovo, svoj posao shavata veoma ozbiljno i trudi se da odgovori svim izazovima. Od samog početka neizmernu podršku pružio joj je Slaviša Tufajević, predsednik SO Kladovo za koga kaže da je njen politički uzor. Više

DRAGANA PETRIĆ:VLAST NE UVAŽAVA MIŠLJENJE OPOZICIJE

Dragana Petrić, organizator robnog prometa iz Kladova, marljivo  obavlja funkciju obdornika u Skupštini opštine (SO) Kladovo.  Kaže da je u dovoljnoj meri upoznati sa svojim nadležnostima, shodno Zakonu, Statutu i poslovniku SO  Kladovo i  da glasa u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama.

Ispred koje partije ste odbornik i koji je ovo Vaš mandat po redu?

– Odbornik sam ispred Socijaldemokratske stranke–Boris Tadić (SDS),i ovo je moj prvi mandat odbornika u SO Kladovo. Nemam baš puno iskustva, ali se trudim da u dogovoru sa svojim partijskim kolegama zastupam interese građana koji su me izabrali.

Iz koje sredine potičete i šta su po mišljenju Vaših sugrađana prioriteti u razvoju Opštine  Kladovo?

Kao odbornik iz grada, smatram da su ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta, razvoj turizma i poljoprivrede, ulaganje u putnu infrakstrukturu prioriteti u razvoju naše podunavske opštine. Iako se godinama mnogo priča o tome, ne vidim nikakvog pomaka u rešavanju tih prioriteta.

Koliko puta ste se u ovom mandatu javljali za reč, podneli amandman ili predlog odluke?

-Za reč se javljam povremeno. Ne zbog toga što nemam šta da kažem, već zbog toga što skupštinska većina jednoglasno izglasa pripremljene predloge odluka. Nedavno sam predložila da se smanji broj  odbornika odborničke grupe sa tri na dva,ali to nije prihvaćeno.

Na koji način komuniciraju sa građanima-biračima?

Sa građanima sam u kontaktu svakodnevno. Osluškujem njihove probleme, potrebe, ali zbog svakodnevnih obaveza i nedostatka vremena, aktivno komuniciranje sa građanima bude najčešće samo pred izbore, kada obilazimo gradske i seoske mesne zajednice.

Da li skupštinske materijale dobijate na vreme i koliko se pripremate za sednice lokalnog parlamenta?

Materijal dobijamo na vreme i uglavnom stignem da se pripremin za skupštinsko zasedanje, ali se par puta dešavalo da nam na dan kada imamo skupštinu dostave dopunu materijala, tako da to pregledam u toku zasedanja.

S obzirom na to da u SO Kladovo ima tri odborničke grupe kakva je po Vašem mišljenju saradnja pozicije i opozicije?

-Odnos vlasti i opozicije je hladan i slabo nas uvažavaju. Nažalost, taj odnos bi mogao da bude mnogo bolje. Kritike koje upućujemo sa skupštinske govornice su najdobronamernije, kako bi se čulo i suprotno mišljenje i izneli problemi građana koji nam se obraćaju za pomoć.

Kako ocenjujete trenutnu situaciju u opštini Kladovo?

Više

JAVNI SEKTOR ’’KOČI’’ OPŠTINU BOR

Rešavanje milionskih dugova i stabilizacija javnog sektora biće glavni prioriteti i zadaci  za opštinu Bor u narednom periodu. U 2018. godini planirani su i mnogobrojni projekti među kojima su najznačajniji uređenje opšte bolnice, rekonstrukcija tri gradske osnovne škole, izgradnja industrijske zone i početak izgradnje luksuznog stambenog naselja u zoni “Topovskih šupa”, kaže u intervjuu za „Timočke“ Aleksandar Milikić, prvi čovek opštine Bor.

Duže vreme sagledavate probleme u javnom sektoru. Kako ćete rešiti hronični problem ogromnih dugova?

-Evidentno je da su veliki problemi u javnom sektoru i to je ono što najviše „koči“ opštinu Bor. Pola milijarde dinara je u prethodne tri godine odvojeno za subvencije javnim preduzećima: Toplani, Vodovodu, Zoološkom vrtu… i to je nažalost trend koji se ne može preseći odjednom. Mnogo je razloga zbog kojih se ova preduzeća nalaze u takvoj situaciji. Pravi presek stanja očekujemo ovih dana. Formirane su posebne komisije koje će uraditi presek tehničke opremljenosti, pravnog stanja i finansijskih bilansa. Ti izveštaji će verovatno ići i na Skupštinu, jer ne vredi više pričati i gurati pod tepih ono što je rađeno u nekim prethodnim godinama. Stanje je zaista loše. Neće trpeti budžet opštine Bor, ali će trpeti građani, jer ako mi svake godine damo 150-200 miliona subvencija javnom sektoru, taj novac smo uzeli od građana i dali javnim preduzećima. To je ozbiljan problem, ali ga iseći danas za sutra je nemoguće. Prva stvar za rešavanje ovog problema je smanjenje i rezanje  troškova. Vodovod je prošlog meseca nakon pola decenije, ako ne i više, poslovao pozitivno. Očigledno da su kadrovske i organizacione premene doprinele tome. Što se tiče Toplane, grejnu sezonu smo izgurali sa jednim i po kotlom, jer je jedan radio samo sa 50 odsto snage. Nisu radili podovi, sušači i to su podaci koje dobijam tek sada kada se grejna sezona završila, a ne odna kad je bilo potrebno. Prema podacima potrošeno je 47 000 tona uglja, ali ta cifra je mogla da bude i manja da je kotao bio ispravan. Više

LJUBOMIR GUŠATOVIĆ:NA SEDNICE DOLAZIM IZ DANSKE

Ljubomir Gušatović, poznati humanitarac iz evropskog Ljubičevca revnosno obavlja dužnost odbornika u Skupštini opštine (SO) Kladovo. S obzirom da često boravi u Danskoj ukoliko se to poklopi sa terminom  sednice SO Kladovo Gušatović na skupštinska zasedanja dolazi iz daleke Skandinavije.

-To je moja obaveza prema biračima koji su mi svojim glasom ukazali poverenje da se u skupštinskim klupama zalažem za odluke koje mogu uticati na bolji  kvalitet života u opštini Kladovo. Zato mi nije teško da prevalim put od 2600 kilometara da bi odgovorio postavljenom zadatku. Kao odbornik zastupam  interese meštana Ljibičevca, ali i drugih naselja u opštini Kladovo-govori Gušatović. Više

MILIKIĆ:PREDSTOJI NAM MNOGO POSLA

Bor-Priprema i izrada projektne dokumentacije za apliciranje za sredstva kod državnih i EU fondova, asfaltiranje i uređenje gradskih ulica, rešavanje vodosnabdevanja u selima, ulaganje u turističke potencijale, kao i rekonstrukcija obrazovnih ustanova, biće u narednoj godini prioriteti razvoja opštine Bor, kaže u intervjuu za nedeljnik „Timočke“ Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

Kakvo je sada stanje u Opštini Bor, s obzirom da znamo sa kakvim ste se problemima susreli po dolasku na čelo opštine?

Više

NEOPHODNA POMOĆ DRŽAVE

Majdanpek-Povećanje prihoda na osnovu naknade za korišćenje mineralnih sirovina, rekonstrukcija i obnova obrazovnih objekata, su deo pozitivnih stvari koje su obeležile 2017.godinu u opštini Majdanpek. Gorući problemi su i dalje dotrajala komunalna i putna infrastruktura, kao i velika nezaposlenost. Prvi čovek opštine Majdanpek, Dejan Vagner,  rekao je u intervjuu za nedeljnik “Timočke“ da su očekivanja za rešavanje ovih problema usmerena ka državnoj pomoći, kao da će i  lokalna vlast uložiti napore kako bi zaustavila odliv stanovništva.

S obzirom da smo na kraju godine, kakva je po Vama bila 2017. godina?

Više

TURIZAM-GENERATOR RAZVOJA SOKOBANJE

Sokobanja-Opština Sokobanja, najpoznatije srpsko banjsko lečilište, suočava se sa problemima dotrajale putne infrastrukture koja je preduslov, kako za razvoj turizma, tako i svih ostalih grana  privrede i uslužnih delatnosti , koje prate razvoj ove grane, od proizvodnje zdrave hrane do brendiranja proizvoda. Nerešeni imovinsko-pravni odnosi su još jedan od problema koji “koči” ubrzani razvoj Sokobanje, a pomoć države od preko sto miliona dinara dodatnih sredstava, iskorišćena je za ulaganje u infrastrukturu i unapređenje života u ovoj turističkoj varošici, kaže u intervjuu za nedeljnik “Timočke“ Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Šta je od planiranog  realizovano u 2017.godini?

-Strateški problem Sokobanje je dotrajala i nerazvijena putna i komunalna infrastruktura. Kao što se može primetiti, putevi su nam u jako lošem stanju i upravo na tom planu imamo projekte koje planiramo da realizujemo. Pre par meseci odrađena je studija izvodljivosti izlaska Sokobanje na “Koridor 10“ preko petlje Rutejevac, koja je dostavljena i nadležnom ministarstvu. Iskreno se nadamo da će ministarstvo sagledati naše probleme i očekujemo da će već u narednoj kalendarskoj godini ovaj državni put ući u republički budžet. Pomenuta petlja je predviđena i prostornim planom Republike Srbije i ona bi, pored Sokobanje, bila od velikog značaja i za opštinu Knjaževac jer bi to bio najkraći put od severa zemlje, kako do naše opštine, tako i do turističkog lokaliteta Stara planina. Realizacija ovog projekta će skratiti put od Sokobanje do Beograda za 14 kilometara, a Knjaževcu preko 40 kilometara, što je, morate priznati, od izuzetnog značaja za celu Istočnu Srbiju. Sokobanja kao najstarija, nadaleko poznata turistička banja, a po mnogima i najlepša srpska banja, zaslužuje da ima tako jednu kvalitetnu saobraćajnicu koja bi omogućila dolazak većeg broja posetilaca. Naši partneri u Vladi Republike Srbije su to prepoznali i imamo obećanja da će u narednom periodu  biti ulaganja u tom pravcu.

Više

MILAN ĐOKIĆ:BUDUĆNOST JE U DOBRIM PROJEKTIMA

Knjaževac-Zahvaljujući unapred pripremljenim projekatima iz prioritetnih oblasti za grad, Knjaževac nema većih infrastrukturnih problema, ne postoji nijedna ulica na teritoriji knjaževačke opštine koja nije asfaltirana, ceo grad je priključen na kanalizacionu mrežu, vodosnabdevanje je uredno, priznanje na ovogodišnjem Novosadskom sajamu za lidera u agrobiznisu, je sve ono na šta  opština Knjaževac može biti ponosna, naglasio je u intervjuu za nedeljnik Timočke Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Šta je realizovano u 2017.godini?

Više

BOŠKO NIČIĆ:NA MLADIMA ZAJEČAR OSTAJE

Zaječar-Transparentnost, rekonstrukcija putne infrastrukture, očuvanje sela i vraćanje mladih u Zaječar-biće prioriteti gradske vlasti. Projekti regionalne saradnje i povezivanje potencijala gradova i opština Timočke Krajine omogućiće dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, rekao je u intervjuu za “Timočke“ Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Već ste bili prvi čovek grada i dosta toga je urađeno u Zaječaru. Ponovo ste preuzeli vlast, ali i ogromne dugove. Da li hronološki možete napraviti  “prelet“ iznad Zaječara deceniju unazad?

Više

OČEKUJEMO POMOĆ DIJASPORE

Negotin-Poznati smo kao kraj koji ima mnogih prirodnih lepota i potencijala, ali za koje smatram da su nedovoljno iskorišćeni. Isto tako bez ulaganja u putnu nfrastrukturu, ne možemo očekivati razvoj turizma. U pregovorima smo sa mnogim investitorima iz dijaspore koji su zainteresovani za ulaganja, ali bi bilo neozbiljno sa moje strane da iznosim takve stvari, koje još uvek nisu ni počele. Trećina naših ljudi je na privremenom radu u inostranstvu i moramo ih privući da ulože stečen kapital i pokrenu biznis kod nas,  kazao je u intervjuu za nedeljnik “Timočke“ Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Kakvo stanje ste zatekli stupivši na funkciju predsednika opštine?

Više

MORAMO ZAUSTAVITI DEPOPULACIJU

Kladovo – Otvaranjem novih radnih mesta moramo sprečiti odliv stanovništva i učiniti Kladovo primamljivom destinacijom za investitore. Trebamo primeniti takozvani austrijski model i fabrike otvarati u malim sredinama, čime ćemo obezbediti egzistenciju lokalnom stanovništvu, rekao je u intervjuu za nedeljnik “Timočke”, Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

Poznato je da je Opština Kladovo  lider u projektima prekogranične saradnje.Koji su planovi?

Opština Kladovo je u 2017.godinu ušla veoma ambiciozno sa velikim planovima i projektima koji su realizovini i koji  još uvek traju. Sa ponosom mogu da istaknem da smo mnogobrojne rezultate postigli na brojnim projektima koji se upravo izvode na teritoriji naše opštine. Potpuna rekonstrukcija objekta Osnovne škole “Vuk Karadžić“, vredne oko 1,3 miliona evra, počeće i biće završena do kraja ove godine i jedan deo naredne. Rekonstrukcija oko 22 kilometra puta od Brze Palanke do Kladova, vredne oko 10 miliona evra, odložiće se do proleća zbog primedbi na projekat, ali tender za izvođače radova će biti objavljen do kraja godine. Treći, bitan projekat koji je počeo u junu, je  izgradnja Vizitor centra u tvrđavi Fetislam, vrednog takođe 1,3 milona evra. U fazi smo nabavke opreme i vozila, a za koji dan će biti objavljen i tender za izvođački deo poslova. Fetislam će ovim projektom postati još jedan gotov turistički proizvod, završetkom Vizitor centra sredinom 2019. godine.

Koji su problemi u komunalnoj infrastrukturi?

Više

ŠKOLUJEMO KADROVE KOJE TRAŽI PRIVREDA

Nebojša Marjanović,predsednik opštine Boljevac za „Timočke“

Nijedna od opština Zaječarskog okruga nije bliža Koridoru 10 od samog Boljevca, te zbog toga smatram da imamo znatno veći broj investicija u odnosu na druge gradove u okruženju, ali isto tako mislim da je to i naša zajednička šansa  za regionalne projekte kazao je u intervjuu za nedeljnik „Timočke“ Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Šta je realizovano od planiranog u 2017. godini?

Više

DR KOSTIĆ: NEOPHODNO ISKORIŠĆENJE SVIH POTENCIJALA

DSC_0029Specijalna bolnica za rehabiliztaciju „Gamzigrad“, smeštena na samoj obali Crnog Timoka, na prirodnim izvorima termomineralne vode čija je temperatura 42 stepena, okružena šumovitim brežuljcima, idealno je mesto za lečenje, odmor, rekreaciju, sport…  Uz najasavremeniju medicinsku opremu, menadžment Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad” neprekidno radi i na usavršavanju i dodatnoj edukaciji kadrova sa ciljem pružanja vrhunske i kvalitetne usluge korisnicima. Radi se i na širenju delatnosti, jer sve to skupa donosi i nova radna mesta, o čemu svakako treba razmišljati. Potencijala ima,  i u saradnji sa lokalnom samoupravom i Turističkom organizacijom Zaječar, moguće je upotpuniti ponudu i predstaviti gotov proizvod tržištu, najavio je u intervjuu za nedeljnik “Timočke” dr Dr Rade Kostić, v.d. direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Gamzigrad”.

Više

ĐOKIĆ: BUDŽET VEĆI ZA 80 MILIONA DINARA

DSC_0037 (1)Ova godina je dobro počela i opština Knjaževac je svoj budžet povećala za više od 70 – 80 miliona dinara, zahvaljući sredstvima koja smo dobili iz republičkog budžeta, za realizaciju unapred definisanih projekata. Knjaževac je proglašen šampionom kada su u pitanju lokalne samouprave u delu razvoja poljoprivrede i ove godine nastavljamo sa intenzivnom podrškom voćarima  akcentovaćemo stočarstvo, i pružiti podršku razvoju ovčarstva i kozarstva. Želimo da edukujemo naše ljude da se poljoprivredom bave na jedan moderniji način, poručio je u intervjuu za nedeljnik „Timočke“ Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Više